neděle 25. srpna 2013

Domovina

Abych tady pořád taky nepropagovala jen Brnisko a okolí, nachystala jsem vám malý exkurz do svého rodného kraje, kde jsem teď pár dní čerpala energii před zahájením pracovního poměru (zítra velká porada - napětí roste!); a musím říct, je tam vážně krásně. Zvlášť teď na sklonku léta, kdy se po žních odkrývá zvlněná krajina, u cest dozrávají trnky a večery už bývají chladnější, ale pořád je hanba nestrávit je venku... Novojičínsko, toť kraj mého mládí. Tuším, že se tam jednoho dne vrátím napořád, jen ještě nevím, kdy to bude.

Byla by opravdu škoda se sem nepodívat, protože atrakcí se nabízí dost a dost; tak jdem na to - jen namátkou... Nový Jičín, který všichni s oblibou pletou s Jičínem v Čechách (prosimvás, ne, my opravdu nemáme nic společného s Rumcajsem ani Řáholcem) je známý svým čtvercovým náměstím s renesančními budovami a zejména podloubím, které je na všech čtyřech stranách (rarita! :)). Až tu budete, doporučuju si sednout na balkon Stará Pošta Coffeemusicbaru (teda pokud tam chytnete místo), odkud můžete pořídit přesně takovýhle snímek. No, je tam taky hezký výhled na celé náměstí, ale to si musíte objevit sami ;)

převzato z jejich FB stránek

Oficiální označení podniku je kavárna a jednu dobu někde na lístku nebo na baru vykřikovali, že mají nejlepší kávu ve městě (nikdy jsem nezkoušela), ale co já vím, tak se tam chodí spíš na pivo. Z místních vychytávek bych zmínila erární počítač, který můžete využít (pokud ho zrovna někdo neblokuje) či půjčení všelijakých novin a plátků (včetně těch místních - někdy jsou to vážně zajímavé věci patriotů, kteří se zatím neodplavili do Prahy, Brna ani Ostravy). No, jde prostě o jedno z místních kultovních bodů, pište si prosím. Pod 'kavárnou' je i galerie, ale nepamatuju se, že by tam kdy bylo něco kloudného, může však jít o mýlku z důvodu mé nezralosti v době pobytu v New Jersey (jak se městečku 'nápaditě' také říká) a teď už se moc nezajímám, no. Ještě pod galerií je ale klub, ve kterém jsem zažila pěknou řádku koncertů nejen místních kapel. Ráda bych tady zpropagovala svoji oblíbenou i když už zaniklou kopřivnickou Nieriku.


Tak. To bychom tak měli náměstí. Ještě tady teda máme Dům u Laudona; NJ je totiž také známý tím, že tady zmíněný generalissimus zemřel. To je tak asi všecko, co o tom místní (včetně mě vědí), po historii se moc nepídíme, takže já mám svou vlastní teorii, že ho sbalila nějaká místní kočka, no, a on to, chudák, nezvládl :) Komu se tohle vysvětlení nelíbí, tak tady wikina prý zas ví víc a tahle mluví přímo o městě. Dneska je v daném rohovém domě kavárna (ale nedoporučuju), návštěvnické centrum (koukám, že má docela pěkné webovky) s expozicí výroby klobouků a pak taky samotná prodejna klobouků z místní továrny TONAK, která rovněž proslavila město. Zašlou slávu kloboučnické výroby připomínají bohužel chátrající Huckelovy vily kousek za městem nebo olbřímní hroby na místním hřbitově, které také napovídají pohnutou česko-německou historii obce náležející k Sudetám. Muzeum klobouků pak najdete v Žerotínském zámku. No, a jestli tohle všechno oběhnete, budete určitě zase potřebovat nějakou vzpruhu a nemám lepší tip než Cafe Bar Ulita, ve kterém, tentokrát podle mého názoru, natrefíte na nejlepší novojičínskou kávu. Dokonce vám k ní automaticky naservírují sklenici vody (no nesmějte se, tahle záležitost do většiny místních podniků ještě nedorazila). Do jedenácti si můžete vybrat z přehršle snídaňových kombinací (kavárna propaguje mixit), samozřejmostí jsou sezónní dobroty jako třeba domácí limonády, na zahrádce vyzdobené vychytávkami od místní značky UAX (která má základnu v rodišti mého táty - Bernarticích nad Odrou, hihi) vám nabídnou deku při zhoršených povětrnostních podmínkách (NJ leží v Moravské bráně, o počasí bych vám mohla vyprávět - zvláště poutavé jsou přejezdy z jižní Moravy sem a zlomu za Přerovem si musí všimnout každý, kdo jede alespoň dvakrát směrem na Bohumín) a abyste se ještě raději vraceli, dostanete věrnostní kartičku.

Až zase načerpáte energii, bude nejlepší vyrazit na jeden z blízkých kopců - Puntík, Svinec (tam je i sjezdovka, huííí!), Čerťák s rybníkem (jsou to malebné názvy, viďte, a co teprve ta krajina!), Skalky nebo Starý Jičín, kde najdete hrad, respektive jeho zříceninu a na začátku vesnice na místní poměry poněkud luxusní hotel s restaurací. Kdyby se vám nelíbilo tam, doporučuju hotel a restauraci Roubenka na Štramberku, protože do tohoto městečka se stejně v rámci naší prohlídky musíte vydat. V Novém Jičíně a okolí najdete samozřejmě spoustu dalších možností ubytování, tohle je ale opravdu stylové. Štramberk, abyste věděli, je to místo, odkud pocházejí štramberské uši prodávané po celé ČR - perníkové dobroty, které si dokonce vysloužily ochrannou známku v rámci EU. Recept na ně je děsně tajný, znají ho jenom pravé Štramberačky... A moje babička :) Ta totiž vydyndá z každého cokoliv, ale její legenda říká, že jí ho snad dala nějaká naštvaná Rybjanka (z vesnice Rybí - sousedí se Štramberkem), která po přivdání (nebo tak něčem) už neměla právo používat originální název, a tak musí, chuděra, péct 'medové uši'. No, ale od legend k realitě, je to vskutku malebné městečko s roubenkami a úzkými křivolakými uličkami a štramberskou Trúbou, no to musíte vidět!


A pokud ve vaší rodině převažují muži, pak ještě doporučuju opět nedalekou (jak jinak - tady je všecko blízko) Kopřivnici a zdejší Technické muzeum Tatra. Co si tak pamatuju, tak mně se vždycky vyplýtvalo to nejlepší hned na začátku 'kočárovým' modelem Prasident a prvorepublikovými kusy, ale tak co bychom nevytrpěly pro naše drahé, že...

No, a ještě nesmíme zapomenout na muže posedlého sexem a jeho rodiště Příbor, totiž mám na mysli Rodný dům a muzeum Sikmunda Freuda, který jsem, já ostuda, ještě nenavštívila, ale už podle nastrčených stránek půjde o místo zcela jistě zajímavé :)

Když jsme u těch známých osobností, v NJ žil ještě Karel Kryl (se kterým se osobně znala jedna z našich češtinářek na ZŠ; dost tomu odpovídal i její životní styl a jeho smutný konec), takže má v jednom z parků pomníček. V opět nedalekém Fulneku zase působil Jan Amos Komenský a v ještě bližších Hodslavicích se narodil František Palacký, po němž nám tu zbyla hezká naučná stezka po okolních kopcích.

Uf, tak jestli nejste unavení vy, já určitě. Ještě mám v plánu představit vám širší okolí, ale to až zítra, nebo tak někdy...

Každopádně přijeďte, uvidíte, že to stojí za to!

PS: A letos máme v NJ 700 let od založení města (1313 - jeden z mála letopočtů, co si pamatuju), takže každoroční oslavy města pořádané první zářijový víkend - letos 6. až 8. září - budou obzvláště bujaré! Přitáhli i Lucku Bílou... Tuším, že to má být hlavní hvězda programu. No, naši mi raději jedou stěhovat stůl a věšák do Brna :)

Žádné komentáře:

Okomentovat